Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/7/6/1/brandangel.nl/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284
 In Actualiteit, Blog

Beste meneer Bouman,

Gisteravond zag ik uw interview bij Nieuwsuur. U had een moeizaam gesprek, want er was weer eens een enquête gehouden onder politieagenten die het allemaal maar niets vinden waar u mee bezig bent. Aan het einde van het interview gaf u aan dat de reorganisatie van de National Politie langer duurt dan gepland. Toen de journaliste vroeg of u open stond voor advies, toen bevestigde u dat….. Nou, hier komt ie!

Voordat ik het advies geef, eerst dit

Ten eerste moet ik zeggen dat ik geen politieagent ben en niet werkzaam ben geweest binnen uw organisatie. Ook moet ik hier vermelden dat ik de laatste jaren vooral heb gewerkt binnen profit organisaties en in mindere mate bij overheidsinstellingen. Het kan dus zijn dat mijn advies kort door de bocht en simpel overkomt. Helaas heb ik niet uw persoonlijke email, dus geef ik mijn advies op deze manier. Desondanks geef ik mijn advies met de beste intenties. Ik hoop dat u slaagt in uw plannen voor de Nationale Politie. De reden is dat ook ik geloof dat het beter is als alle politiemensen gezamenlijk aan één doel werken, in plaats van elke regio zijn eigen doel.

Mijn advies

Mijn advies voor u is kort en krachtig: Hou op met reorganiseren!

Voordat we elkaar verkeerd begrijpen

Hiermee bedoel ik niet dat er niets mis gaat bij de politie en dat er niets moet veranderen. Hiermee bedoel ik ook niet dat u moet stoppen met uw plan om de politie te verbeteren. Ik bedoel dat u moet stoppen om dit project te benaderen als een centraal geleide reorganisatie. “Waarom”, zult u denken;“Zo noemt men dat toch gewoon?”

Komt een man thuis van werk….

Bent u wel eens thuis gekomen van uw werk en tegen uw vrouw gezegd (ik heb trouwens geen idee of u getrouwd bent, maar als het niet zo is, dan kunt u ook iemand anders in uw gedachten nemen): “Schat,  we gaan ons huishouden eens flink reorganiseren!” Weet u wat u dan krijgt? Een hele boze mevrouw Bouman. Die voelt zich namelijk ernstig in haar kuif gepikt, omdat ze al jaren haar best doet om het huishouden op orde te houden. Natuurlijk weet ze dat het soms best beter kan. En goedkoper. En sneller. Echter, door uw woordkeuze staat ze al direct op haar achterste poten. Hiermee geeft u namelijk impliciet aan dat wat ze nu doet, niet goed genoeg is en dat het helemaal anders moet. Dat vindt niemand leuk om te horen. Daarom begrijp ik ook best dat de ‘reorganisatie’ wat langer duurt, omdat iedereen zijn hakken (bewust of onbewust) in het zand zet.

Zo kan het ook

Stel nu dat u thuis zou komen en zegt: “Schat, je doet al jarenlang het huishouden. Dat waardeer ik enorm. Je bent super goed in stofzuigen en ik zie ook dat je altijd met trots spreekt over de schone ramen. Aan de andere kant zie ik ook dat je meer huishoudgeld uitgeeft dan we hadden afgesproken. Daarnaast merk ik ook dat de berg met was steeds groter wordt. Hoe zou ik je kunnen helpen?” Hoe denkt u dan dat uw vrouw zou reageren?

Even terug naar uw werk

Wellicht dat u het gek vindt als ik de vergelijking maak naar uw privé situatie, maar het principe is hetzelfde. Het gaat namelijk om mensen. Mensen willen veel, maar willen niet veranderd worden door anderen, of gereorganiseerd worden. Wel willen ze zich ontwikkelen als vakman, in hun waarde gelaten worden en een motiverend doel nastreven. Zo zou u de doelen die u heeft kunnen presenteren als een ontwikkelingsplan. Het uitgangspunt is dat de mensen binnen de politie eigenlijk al heel goed zijn in hun werk. U helpt ze alleen bij het oplossen van praktische belemmeringen, zodat ze nog meer kunnen doen waar ze goed in zijn. Welke praktische struikelblokken dit zijn, bedenken de politiemensen zelf. U zult alleen nog eerst wel binnen uw organisatie eensgezindheid moeten krijgen welk inspirerend doel de landelijke politie moet nastreven. Een doel waar iedereen binnen de politie en de politiek voor warm loopt en wat politiemensen focus en helderheid biedt.

Kijk niet verbaasd op als alles opeens sneller blijkt te gaan

Er bestaat een kans dat er uit bovenstaande discussies dezelfde uitkomst komt als uw oorspronkelijke plan. Dan zegt u wellicht wel dat bovenstaande acties verspilde moeite zijn geweest. Het verschil is nu alleen dat de mensen binnen uw eigen organisatie verantwoordelijk krijgen en nemen om de struikelblokken te benoemen en hulp te vragen aan u (en de rest van uw organisatie). Het is mijn inschatting dat u intern de handen dan veel meer op elkaar krijgt. Kijkt u ook niet verbaasd op als blijkt dat het huidige moeizame proces opeens smelt als sneeuw voor de zon en alle ontwikkelingen opeens veel sneller blijkt te gaan….

Succes!

Heel veel succes bij de uitvoering van uw reorganisatie – pardon – ontwikkeling van de Nationale  Politie.

Geïnspireerde groeten,

Robert J. Engel

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search